Хамали Оникс предлага качествени хамалски услуги в София на достъпни цени.Преместване на дома и офиса от опитни хамали без почивен ден.

12 съвета при опаковане на мебели и багаж

16 Септември 2017г.
12 съвета при опаковане на мебели и багаж

Предстои ви преместване в ново жилище. Това е събитие, което може да разтърси целия ви живот. Не е лесно да се разделите с място в което сте живели дълъг период от време и да се преместите понякога на стотици километри.При транспортирането може да се загубят, повредят или счупят някои от предметите, които ви напомнят за предишното ви съществуване. За да предотвратите подобни инциденти може да се доверите на професионални хамали. Въпреки това повечето хора предпочитат да го правят сами, но за целта трябва да знаете как правилно да опаковате имуществото си?


 Шансовете за загуба на имущество значително намаляват при добре опакован багаж.  В тази статия ще научите как правилно се опаковат битови багажи при преместване в квартира или ново жилище.

 Да започнем с най-чупливите предмети, които изискват специално внимание и грижи, в подготовка за транспортиране и преместване.


1.                     Опаковайте нещата със собствените си ръце.  Всяка къща винаги има много неща, които изискват специална подготовка и нужда от опаковане за пренасяне. Такива са крехките, стъклени съдове, които се поставят в картонени кутии. Тънкостта тук е на видимо място да поставите надписи „Стъкло“ или „Внимание чупливо“ и да отбележете къде е дъното. Повярвайте това много помага за правилното пренасяне от носачите и подреждането на багажа в автомобила.


2.                      Опаковането на телевизори и монитори също е особено важен момент. Съвременните плазмени и LCD екрани са много по-чувствителни от старите, затова е необходимо да се спазват някои правила. Най-добрият начин за техния транспорт е да се сложат в кутия с пяна и ако нямате опаковъчни полиестерни балончета може да използвате вестници или меки неща да запълните празните пространства. Телевизорите трябва да се пренасят във вертикално положение и да се поставят в транспорта между подходящи неща.


3.                     Опаковане и  превоз на аквариум. Главното условие за създаване на нормална среда е поддържане на обичайната температура за аквариума. За да направите това, рибата трябва да бъде поставена в съд с капак и вода, взета от аквариума. Специалистите препоръчват на новото място да изсипете рибките  в аквариума, който е разреден с прясна вода и предварително подготвен.


4.                     Транспорт на картини. Особено старите картини изискват специални грижи за да не се повреди основния слой на боята. Важно е да не се допуска влага и да се елиминира влиянието на температурните промени или наличието на прах при преместването. Ако може картината безопасно да се отстрани от рамката е най-добре да се пренася в специален контейнер, но ако няма такава възможност е по-лесно да се опакова цялата картина в тежка хартия. Рамката се опакова така, че да се предпазят ъглите с дебел картон.


5.                     Как се опаковат вази, чаши и други чупливи предмети? В къщата винаги има много неща, които са лесно чупливи. При превоза им е важно да не се допуска чупливи предмети да влизат в контакт по между си. Затова когато ги опаковате използвайте смачкан вестник, амбалажна хартия, хавлиени кърпи, чрез които да не оставяте свободно място в кутията.  Кутията може да бъде разделена на отделни участъци и не забравяйте да напишете със светъл маркер, че в нея има чупливи неща. Порцеланови фигурки и кристални чаши могат да бъдат опаковани в предварително приготвени ролки с фолио или поставяне на всяко изделие в обикновен чорап (много ефективен начин).


6.                     Опаковане на полилеи. Ако е възможно е добре полилея да се раздели на части, но ако това не е възможно трябва да намерите кутия с неговия размер и да го застопорите в нея неподвижно, като го запечатате с фолио.


7.                     Опаковане на огледала и стъкло.  Лицевата страна на огледалото се фиксира с дебел картон и се фиксира с тиксо.  При транспортиране трябва да се сложи нещо меко върху него. Идентично е положението и със стъклото, поставят се между картон, хартия и вестници. След това всички заедно се увиват в картон и дебел плат или плътно се закрепят с лента.


8.                     Транспортиране на растения. Често растенията се оставят на старото място, но понякога не можем да изоставим  "зелени приятели" и предприемаме сложно преместване. Трябва да им осигурим правилен транспорт особено през зимата. Няма нужда да се поливат цветята и растения преди товарене. Саксии с малки растения, могат да бъдат опаковани в стандартни кутии, разделени от вътрешни преградни за да  не се ударят едни в други. Високите растения могат да бъдат увити с картон и фолио.


9.                     Опаковане на книги. Книгите са малки, но когато се съберат стават много тежки. Преценете дали не може да вземете само най-ценните, а останалите да дарите на библиотеката. Опаковат се на малки пакети до 30 кг. и се слагат в торби или чували.


10.                Опаковане на дрехи, обувки, текстил, спално бельо. След като се сортират  дрехите може да се поставят в пътни чанти, куфари и дори торби. За да спестите място, зимните дрехи, завивки, възглавници и други обемисти могат да бъдат транспортирани в вакуумирани опаковки. Спалното бельо, дрехи, текстил, завеси са удобни за носене в найлонови торбички, а  обувките - в кутии.


11.                При транспортиране праховете, шампоани, гелове и други домакински химикали трябва да бъдат в отделна кутия и надписани с маркер.


12.                Опаковане на домакински уреди. Хладилници, микровълнови печки, перални машини и съдомиялни машини се опаковат приблизително по един и същи модел. Да разгледаме, например опаковането на хладилник. Желателно е за през нощта преди да се премести да се размрази и измие. Необходимо е да извадите контейнерите и различните плоскости за да не се нарани вътрешната повърхност при преместване. Опаковайте стените с картон и стреч фолио. Някои от по-старите хладилници изискват да застопорите компресора, но в новите модели това не е необходимо.


Пералнята също трябва да се подготви преди транспортиране, като се оставят маркучите да се отцедят. Задната част е по-добре да се затвори и запечата с широка лента. На барабанът е възможно да се поставят  монтажните винтове, а при пътуването може да бъде защитен от разхлабване, чрез попълване на меки играчки, чаршафи, кърпи.


Забележка: при избора на микробус за превоз трябва да се ръководите от най-високия обект във вашия апартамент. Най-често това е хладилника за който се препоръчва да се транспортира в изправено положение.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg